Blogg

Att få vara frisk

Det vore väl skönt att slippa få värk och smärta. En dröm vore väl att få leva sitt liv utan att någon gång drabbas av ohälsa. När man frågar folk vad de allra mest önskar sig i livet så är svaret påfallande ofta att få vara frisk. Materiella önskningar ter sig fjuttiga i jämförelse med hälsan.
Eftersom jag jobbar med besvär som drabbar rörelseapparaten skall jag försöka ge dig ett grundläggande tips om hur du kan förebygga ohälsa i rygg, nacke, leder och muskulatur.
Det allra bästa vore väl att slippa få värk och smärta? Men hur skall det gå till då kanske du undrar.

Jo, med lite aktivitet från din sida kommer du att drastiskt minska riskerna att råka ut för besvär från din rörelseapparat. Jag skall mycket enkelt försöka förklara för dig varför fysisk aktivitet är så viktig för att din kropp skall kunna fungera på ett bra sätt.
Träning och fysisk aktivitet, usch och fy kanske du tänker nu och slutar läsa. Men, för din egen skull, fortsätt att läsa vad jag har att säga. Vem vet, det kanske kommer att förändra ditt liv till det bättre. Har du förresten märk att media i olika former allt mer intensivt förmedlar och bevakar olika hälsobefrämjande aktiviteter. Det har blivit ”inne” att leva ett sunt liv. Det är bara att haka på trenden och göra som de allra flesta andra, börja rör på dig!

Tidigare under min tid som naprapat försökte jag glatt, men utan större framgång, övertala mina patienter att börja träna i någon form. Ända tills jag förstod att patienten på egen hand måste ta sitt beslut att börja träna. Ett beslut grundat på fakta. Det jag tidigare inte kunde förstå var att patienten inte hade den kunskap som krävdes för att kunna fatta rätt beslut. Vem som helst visste väl att det var bra att röra på sig men kanske inte förstod vad som hände med kroppen om man inte rörde på sig. Vilka dom negativa konsekvenserna blev. Därför tänkte jag förklara hur det fungerar i kroppen så att du lättare kan förstå varför det är så otroligt viktigt att röra på sig regelbundet.

Egentligen är det mycket enkelt! Kroppen är byggd för belastning. Om du inte belastar kroppen kommer den att anpassas till den låga belastning du utsätter den för. Detta innebär att vävnaden i din kropp kommer att få en lägre hållfasthet anpassad till den låga belastningen. När du sedan till exempel skall byta till sommardäck på bilen kommer du att utsätta din rygg för en större belastning än den är anpassad till vilket kan innebära att du löper stor risk att få ett ryggskott! Observera att här pratar jag om hållfasthet, inte om styrka.

Exempel - "Kalle" 50 år

Vi kan ta ett exempel: ”Kalle” 50 år, framgångsrik fotbollspelare i sin ungdom, 180 cm lång, vikt 98 kg, kontorsarbetande, sportintresserad från TV-soffan, promenerar dagligen mellan hemmet-bilen-jobbet och till fikarummet. Anser sig själv ha en god grundkondition från ungdomen (som inte finns). Har slutat röka men gillar god mat och öl (och gärna en whiskey till kaffet). Anser sig inte ha tid att träna alls utan tycker sig själv vara i hyfsad form.

Om vi böjar med att titta på Kalles vikt så är han klart överviktig. Han har ett BMI (Body Mass Index) på 30,2 vilket innebär att han bör gå ner i vikt minst 10 % av medicinska skäl. Här finns risk att drabbas av exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdomar speciellt med tanke på hur lite Kalle rör på sig. Kalles levnadsmönster gör även att hans skelett och muskulatur försvagas och den dagen han skall byta däck på bilen själv finns en stor risk att ryggen inte kommer att hålla för den belastning som Kalle utsätter den för.

”Kalle” är ett klassiskt exempel på en patient som kommer till min mottagning med ett ryggskott efter att ha gjort det där lilla extra. Gräva i trädgårdslandet, skotta snö-sand-singel-jord…, flytta roddbåten, bära tunga möbler, bygga på sommarstugan och så vidare är exempel på saker som man i allmänhet inte utför varje dag. I alla fall inte som kontorsanställd som Kalle är. Jag vet att det är många ”gubbar” som känner igen sig i samma situation som ”Kalle” men som av olika skäl inte gör något åt situationen vilket naturligtvis inte är så där jättesmart.

Hur undviker du att göra dig illa?

Ja, det finns två svar på detta. (Egentligen bara ett).

Det första svaret är att aldrig utsätta din kropp för belastning, det vill säga lägg dig på första bästa divan och käka praliner resten av ditt liv. Vissa lustigkurrar väljer detta alternativ, men får djupa veck i pannan när de inser att det kommer att få andra konsekvenser i livet. Jag går inte in på närmare detaljer men tänk efter själv…
Svar nummer två är att höja hållfastheten i kroppen så att din kropp klarar de extra belastningar som den kommer att utsättas för. Och hur gör du nu detta? Jo, fysisk träning så att hållfastheten i din kropp står i paritet med de belastningar som du kommer att utsätta den för i framtiden. Det vill säga att du bygger upp en marginal emot skada. Tänkvärt är att det inte finns en enda terapeut som kan höja hållfastheten i din kropp utan att du själv gör något!

Nu är han där och tjatar om sin träning igen vet jag att vissa tänker. Men då vill jag säga så här… och tänk nu efter. Om du skulle följa mina råd och börja träna så skulle du i högre grad undvika skada i framtiden och vad innebär detta? Jo att du skulle slippa att söka hjälp hos sådana som mig för eventuella besvär, du skulle naturligtvis må mycket bättre, du skulle få en bättre livskvalitet, du skulle spara pengar, kort sagt du skulle få ut så mycket mer av livet.

Tyvärr är det så att majoriteten av de som lyssnar till de råd som jag har att förmedla, inte efterlever dessa. Varför kan man fråga sig? Jag är fullständigt övertygad om att i stort sett varenda människa i dagens upplysta samhälle har förstått att det är bra att “röra på sig”. Men hur kan det då komma sig att, om du nu har förstått detta, inte “rör på dig”. Tidsbrist, slöhet, prioriteringar eller andra skäl? Om du nu förstått mitt resonemang och ändock väljer att inte ändra din livsstil så har du, enligt min mening, tagit ett mycket dåligt och oklokt beslut. Men det är din kropp, ditt liv och ditt beslut och det beslutet respekteras naturligtvis. Men kom ihåg att det är du själv som kommer att få ta konsekvenserna av ditt beslut i framtiden. Du kommer inte att kunna skylla på någon annan än dig själv för att du inte tar ansvar för din egen hälsa. Hårda ord? Nej, fakta!

Nu har jag i alla fall tagit beslutet att sluta skriva för denna gång men kan inte låta bli att ge dig som inte tränar alls ett litet tips som avslutning. – Ta en promenad varje dag och gör detta till en vana, det är en mycket bra början!

Hans Törne
Leg. naprapat