Blogg

Tips - Komma igång med träningen

Idag tänkte jag ge dig som bestämt dig för att börja träna ett mycket kortfattat tips. Jag vet att det är svårt för många att komma igång med sin träning. Själva träningen är i sig inget större problem. Det stora hindret är att ta sig i själv kragen och komma iväg till träningen. När man väl kommit igång med sin aktivitet är det ofta så att man vill prestera så mycket på en gång. Då är det lätt att man tar i alldeles för mycket vilket oftast innebär att man får en motreaktion i kroppen i form av en fruktansvärd träningsvärk! Kroppen är inte van vid den belastning som den plötsligt utsätts för vilket får oönskade konsekvenser om belastningen är överdrivet hög.
Jag kommer så väl ihåg en kille i 50-årsåldern vars fru tyckte att han hade fått en alldeles för stor ”gubbmage” och därför snarast borde göra något åt saken. Det hör till historien att den här mannen under hela sitt liv varit helt ointresserad av fysisk aktivitet. Möjligen hade han väl sprungit lite i gymnastiken när han gick i skolan men det var ju kanske 40 år sedan nu. Nåväl, vad gör man inte för att uppfylla ens hustrus önskningar. Han bestämde sig för att börja springa för att gå ner i vikt. Sagt och gjort, på med de nyinköpta gympaskorna och ut på landsvägen!


När han kom till mig instapplande på kryckor med acillestendinit (hälseneinflammation) på båda benen berättade han stolt att han sprungit och gått ungefär en mil längs den asfalterade landsvägen, sträckan visste han, för han jobbade på Vägverket!
Emellertid gick allt bra, jag lyckades få rätsida på hans besvär och han fortsatte sedan med en mer sansad motion.
Mitt budskap till dig bli därför: satsa mer på kontinuitet än intensitet när du väl bestämt dig för att börja träna. Det viktiga är att du tränar regelbundet, inte hur hårt!

Hans Törne
Leg. naprapat