Blogg

Belasta kroppen

Varför är det viktigt att röra sig?

Naprapater, sjukgymnaster, kiropraktorer, massörer, och så vidare i all ära, men vore inte det allra bästa att slippa söka hjälp för värk och smärta? Det vill säga att du gör något själv så att du aldrig eller mer sällan får några besvär och därmed slipper uppsöka oss. Det vore väl smart, eller hur!
Med lite aktivitet från din sida kommer du att drastiskt minska riskerna att råka ut för besvär från din rörelseapparat. Jag skall försöka förklara för dig varför fysisk aktivitet är så viktig för att din kropp skall kunna fungera på ett bra sätt.Träning och fysisk aktivitet, usch och fy kanske du tänker nu och slutar läsa. Men, för din egen skull, fortsätt att läsa vad jag har att säga. Vem vet, det kanske kommer att förändra ditt liv och må bättre.

Förr under min tid som naprapat försökte jag glatt, men utan större framgång, övertala mina patienter att börja träna i någon form. Ända tills jag förstod att patienten måste ta ett eget beslut att börja träna. Ett beslut grundat på fakta. Därför tänkte jag ge också dig denna ”grundkurs” så att du lättare kan förstå varför det är så otroligt viktigt att röra på sig regelbundet.
Egentligen är det mycket enkelt. Kroppen är byggd för belastning. Om du inte belastar kroppen kommer den att försvagas och du kommer att få en lägre hållfasthet i skelett och muskulatur och detta kommer att innebära att du lättare kommer att ”gå sönder”.
Hållfasthet är nyckelordet! Om du tänker dig ett stapeldiagram med tre staplar på.

Den första stapeln är 3 cm hög och beskriver den hållfasthet du har i din rörelseapparat just nu. Inte hur mycket du kan lyfta utan hur mycket din vävnad håller för i förhållande till belastning. Vi kallar den första stapeln aktuell hållfasthet.
Stapel nummer två är 2 cm hög och beskriver den belastning du utsätter din kropp för dagligen. Exempel på belastningar är det du gör på ditt arbete, städning, trädgårdsarbete och så vidare. Vi kallar stapel nummer två daglig belastning.
Om vi nu stannar där ett ögonblick så finner vi att stapel nr. 1 ett är en centimeter högre än stapel nummer två och detta beskriver alltså att du har en hållfasthet i kroppen som är tillräcklig för att du skall klara den dagliga belastningen utan att skadas. Så bra, men ….
Stapel nummer tre som är sex cm hög beskriver de belastningar som är högre än de alldagliga. Några exempel är: ”Jag lyfte pianot” eller ”hjulbulten satt som f-n och när den släppte…” eller ”jag bar upp allt tegel själv” eller andra varianter som till exempel ”jag har jobbat över varje dag i två veckor nu” eller ”jag hinner inte med på jobbet” eller ”jag ligger i skilsmässa”. Det tre senaste exemplen är av mer psykosomatisk karaktär men kan även de ge samma extraordinära effekter. Vi kallar stapel nummer tre för extra belastning.
Om vi nu jämför stapel nummer ett med stapel nummer tre så finner vi att det skiljer ganska mycket. Stapeln för extra belastning är mycket högre än den för aktuell hållfasthet. Vad kan du nu lära av detta? Ja, svaret är självklart när men ser diagrammet framför sig. Om du belastar din kropp utöver den hållfasthet den har så kommer kroppen att ”gå sönder”. Enkelt – busenkelt!

Hur undviker du att göra dig illa då?
Ja, det finns två svar på detta. (Egentligen bara ett).
Det första svaret är att aldrig utsätta din kropp för belastning, det vill säga lägg dig på första bästa divan och käka praliner resten av ditt liv. Vissa lustigkurrar väljer detta alternativ, men får djupa veck i pannan när de inser att det kommer att få andra konsekvenser i livet. Jag går inte in på närmare detaljer men tänk efter själv…

Svar nummer två är att höja hållfastheten i kroppen så att din kropp klarar de extra belastningar som den kommer att utsättas för i framtiden. Och hur gör du nu detta ? Jo, fysisk träning så att hållfastheten i din kropp står i paritet med de belastningar som du kommer att utsätta den för i framtiden. Det vill säga att du bygger upp en marginal emot skada. Tänkvärt är att det inte finns en enda terapeut som kan höja hållfastheten i din kropp utan att du själv gör något!
Nu är han där och tjatar om sin träning igen vet jag att vissa tänker. Men då vill jag säga så här,…. och tänk nu efter. Om du skulle följa mina råd och börja träna så skulle du i högre grad undvika skada i framtiden och vad innebär detta? Jo att du skulle slippa att söka hjälp för eventuella besvär, du skulle naturligtvis må mycket bättre, du skulle få en bättre livskvalitet, du skulle spara pengar, kort sagt du skulle få ut så mycket mer av livet.

Tyvärr är det så att majoriteten av dom som lyssnar till de råd som jag har att förmedla, inte efterlever dessa. Varför kan man fråga sig. Jag är fullständigt övertygad om att i stort sett varenda människa i dagens upplysta samhälle har förstått att det är bra att ”röra på sig”. Men hur kan det då komma sig att, om du nu har förstått detta, inte ”rör på dig”. Tidsbrist, slöhet, prioriteringar eller andra skäl?. Eller kan det kanske vara så att du egentligen, trots all information, ändå inte förstår hur viktigt det är att motionera? Om vi backar lite och tittar igen på diagrammet om hållfasthet. Detta visar med all tydlighet vad som kommer att hända om du belastar din kropp utöver den hållfasthet som du har just nu – svaret är att du kommer att ”gå sönder”! Om du nu förstått mitt resonemang och ändå väljer att inte träna så har du, enligt min mening, tagit ett mycket dåligt och oklokt beslut. Men det är din kropp, ditt liv och ditt beslut och det beslutet respekteras naturligtvis. Men kom ihåg att det är du själv som kommer att få ta konsekvenserna av ditt beslut i framtiden. Du kommer inte att kunna skylla på någon annan än dig själv för att du inte tar ansvar för din egen hälsa. Hårda ord? Nej, fakta!
Nu har jag i alla fall tagit beslutet att sluta skriva för denna gång men kan inte låta bli att ge dig som inte tränar alls ett litet tips som avslutning. – Ta en promenad så ofta som du får möjlighet och gör detta till en vana, det är en mycket bra början!

Hans Törne
Leg.naprapat