Blogg

4. Grundläggande styrketräning av bröst-, och ryggmuskulatur.

Våra muskler i bröst- och ryggmuskulatur

Den här gången skall vi gå igenom några övningar där du tränar bröst-, och ryggmuskulaturen. Jag kommenterar inte bilderna och bildtexten eftersom NORDIC GYM som jag fått låna bild-, och textmaterial från förklarar övningarna på ett bra sätt. Det viktiga är att du omsätter teorin i praktik. Det vill säga att du själv kommer igång och provar på att utföra övningarna i ett gym. Därför tänkte jag bara genom några korta kommentarer att försöka få dig att förstå vikten av fysisk träning så att du förhoppningsvis kommer igång och provar övningarna tillsammans med en instruktör på ett gym.

Man kan mycket kortfattat uttrycka sig så här:
Kroppen är byggd för belastning. Om du inte utsätter kroppen för belastning (=motion) så kommer den att försvagas och du kommer att bli mer benägen att råka ut för skador när du belastar din kropp utöver den hållfasthet den har. Om du motionerar kommer hållfastheten i kroppen att öka och därmed risken att råka ut för skada att minska.
Detta innebär att all fysisk aktivitet är positiv. Prova på och försök att finna en aktivitet som passar just dig. Ta promenader, cykla, simma, styrketräna. Välj en eller flera aktiviteter och ha kul!

Du står själv inför ett vägval. Vill du å ena sidan ha en kropp som är mer skadebenägen så väljer du TV-soffan och skippar allt vad motion och sunt leverne heter. Vill du å andra sidan ha en kropp som klarar belastning så får du finna dig i att det kommer att krävas en viss fysisk aktivitet från din sida. Välj själv! Och framför allt, ta själv konsekvenserna av ditt eget vägval! Du måste ta ett välgrundat beslut om hur du själv vill att din framtida hälsa skall se ut.

Lycka till!

Hans Törne
Leg. naprapat

Material hämtat ur: Vardgsstyrka TM, Caretaker Scandinavia AB, Copyright 1994.